Eerst zien, dan corrigeren aan de longe!
18 februari 2022 

Eerst zien, dan corrigeren aan de longe!

In deze blog over longeren gaan we dieper in op het leren kijken naar de bewegingen van het paard. Want je kunt pas corrigeren als je weet waar je naar moet kijken en wat het normale patroon is.

Hoe ga je beginnen met longeren?

Maak het jezelf in het begin vooral niet te moeilijk. Longeren lijkt zo simpel, je laat het paard rondjes om je heen lopen. Maar niets is minder waar als je je paard in zijn balans wilt gaan herstellen. Begin daarom eerst in stap. Laat het paard om je heen lopen. En kijk wat hij doet!

Wil je paard steeds de volte uitlopen? Trekt hij aan je lijn? Of komt hij steeds naar binnen?

Waar kijkt hij naar? Hoe is de verbinding die je hebt? Staat er veel druk op de lijn of juist te weinig? Hoe is de activiteit? En hoe is het tempo? Is de cirkel steeds op dezelfde plek? Bepaal jij waar het paard loopt, of bepaalt het paard waar hij loopt en neemt jou daarbij mee? Jazeker, dat zijn nogal wat dingen om allemaal op te letten! We zeiden al, longeren is echt niet makkelijk!!

Wat heeft het paard nodig om te kunnen ontspannen aan de longe?

Eigenlijk zijn er maar 2 dingen nodig voor je paard om te kunnen nageven, ontspannen. En dat zijn activiteit en verticale balans.

Activiteit: een paard kan hard lopen zonder (voldoende) activiteit. Daarnaast kan een paard heel actief zijn, zonder tempo te maken. Denk maar eens aan een correct gereden piaffe! Het paard beweegt heel actief, is heel ‘voorwaarts’, maar blijft (bijna) op dezelfde plek! Hoe voorwaarts een paard moet zijn voor een actief achterbeen verschilt.

Het ene paard heeft meer voorwaartse drang nodig om een actief achterbeen te hebben, dan een ander paard dat misschien te snel gaat en daardoor zijn passen niet af kan maken. Het paard moet in rust en regelmaat met krachtige passen bewegen.

Verticale balans: het paard is in verticale balans, als het gewicht tussen links en rechts gelijk verdeeld is tijdens het lopen op de rechte lijn. Op een volte zal de gewichtsverdeling veranderen, afhankelijk van de grootte van de cirkel en het tempo.

Kleine signalen zien aan de longe

Als een paard extreem naar binnen valt, of juist naar buiten, dan herkennen we dat allemaal wel. Het wordt pas moeilijk wanneer het maar een klein beetje is. Maar dat kleine beetje maakt wel uit of je paard in balans is of niet en dus, of hij zich kan ontspannen! Het is zaak dat we iedere millimeter gaan leren zien!

Een paard dat op de binnenschouder valt, zal zijn hoofd naar buiten brengen, om zo in balans te blijven.

Vind je het moeilijk om te zien op welke schouder je paard meer gewicht heeft, dan kan kijken naar het hoofd je helpen. Heeft je paard zijn hoofd naar buiten gedraaid? Dan is er meer gewicht op de binnenschouder. Brengt je paard zijn hoofd naar binnen, waarbij hij veel buiging in de hals heeft? Dan kun je ervan uitgaan dat hij zijn gewicht teveel op de buitenschouder heeft.

Als het paard teveel gewicht op de binnenschouder legt ziet dit er echt oncomfortabel uit.



De Rechter met zijn hoofd naar buiten en teveel gewicht op de binnenschouder.

Als het paard teveel gewicht naar buiten brengt en zijn hoofd naar binnen, ziet dat er niet perse onprettig uit, maar de balans klopt niet!



De Rechter met teveel buiging in de hals. Hij gaat over de schouder, maakt de volte te groot.

Wat ook heel belangrijk is om je paard in zijn balans te kunnen herstellen, is dat hij exact over de door jou gekozen zandkorrel loopt. Sommige mensen lopen graag mee. Dit is absoluut goed voor de rijbaan, maar ben je nog niet ervaren in het longeren, zorg dan in eerste instantie dat je paard steeds op exact dezelfde cirkel loopt. Visualiseer voor jezelf een cirkel die je met een reuzepasser hebt getekend in het zand. En laat je paard EXACT over die cirkel lopen!

Ben je een loper? Prima! Maar loop EXACT een ronde cirkel, zodat je paard ook PERFECT op die cirkel loopt. Ben je een rommelige loper? En kun je dus met het meelopen je paard geen perfecte cirkel geven? Loop niet! Je kunt bijvoorbeeld een hoepel op de grond leggen en daarin blijven. Dan merk je snel genoeg dat je paard jou uit de cirkel wil meenemen.



Gewicht en richting

Heb je dit onder de knie, dan maken we de stap naar het kijken naar je paard op ‘next level’. Dat wil zeggen dat je kunt gaan letten op: “waar is het gewicht van het paard?”, in combinatie met: “in welke richting beweegt het paard?“. Want pas als richting en gewicht met elkaar stroken, kan het paard zich op de cirkel in balans bewegen en dus nageven. Als een paard in onbalans op de cirkel beweegt betekent dit een hogere belasting op het been waar teveel gewicht is, compensatie om rechtop te blijven en dus kans op blessures!

Sommige paarden hebben het gewicht teveel op de binnenschouder, maar willen de cirkel uit lopen. In dit geval is het gewicht binnen, maar de richting buiten. Het paard kan ook teveel gewicht op de binnenschouder hebben en de volte kleiner willen maken. Hij komt dan als het ware plat door de bocht veel te dicht bij je. Dan is het gewicht binnen en de richting binnen.

Als het paard teveel gewicht op de buitenschouder heeft kan het zowel richting naar buiten als richting naar binnen hebben. Als het paard naar binnen kijkt met veel buiging in de hals en hij blijft op het rondje zonder dat jij druk op de lijn hebt, is het gewicht buiten, maar de richting binnen. Hij kan ook met teveel gewicht op de buitenschouder de volte uit willen lopen. Je hebt dan wel (veel) druk op de lijn. Het gewicht is dan buiten en de richting is ook buiten.



De Rechter in balans. De cirkel is niet te groot en niet te klein, het paard is dus in verticale balans. In combinatie met voldoende activiteit krijg je deze mooie ontspanning. 

Er is nog meer …

Heb je het idee dat je alles begrijpt en ook ziet wat er gebeurt als je in het midden staat? Super! Dan kun je eens gaan kijken naar de beenzetting. Om de beenzetting te kunnen zien, moet je niet naar de hoeven zelf kijken, maar naar de afdrukken in het zand. Start met kijken naar de plek waar het paard zijn buiten-voorhoef neerzet, blijf vervolgens kijken naar de afdruk. Dan zie je vanzelf de buiten-achterhoef daar ergens in de buurt landen.
 Hetzelfde geldt voor de afdrukken van de binnenbenen. Kijk naar de afdruk van het binnen-voorbeen en wacht tot het binnen-achterbeen daarin, of in de buurt landt.

Wil je vast beginnen met corrigeren van wat je ziet? Begin dan met je paard exact op je passerlijn te laten lopen in stap en draf. Simpel gezegd; maakt je paard de volte te groot, stuur hem dan naar binnen tot hij op de lijn is. Valt je paard naar binnen? Stuur hem dan naar buiten totdat hij weer op de lijn loopt.

Vind je het nog moeilijk om goed te kijken tijdens het longeren? Wil je handiger worden in het longeren? Of wil je beter leren voelen hoe je je paard in perfecte verticale balans kunt brengen tijdens het longeren? Volg onze Masterclass Longeren en lees ons boek Longeren met TAKT.

Over de schrijver
Reactie plaatsen