Longeren aan het bit?!

Naar aanleiding van mijn blog over rechtrichten aan de enkele longe ontstond nogal wat discussie over het wel of niet longeren met bit. Daarom wil ik jullie graag uitleggen waarom ik in veel gevallen voor een bit kies in plaats van voor een kaptoom, halster of touwhalster. Maar ik wil beginnen met zeggen dat ik absoluut niet tegen het longeren en/of rijden zonder bit ben!

Hoge belasting

Als een paard niet in verticale balans is geeft dit overbelasting op banden, pezen, gewrichten etc. Het is dus van belang dat het paard zo snel mogelijk gecorrigeerd wordt in zijn scheefheid. Als een paard bijvoorbeeld enorm over de buitenschouder loopt aan de longeerlijn en jij als longeerder er ongeveer aan moet hangen om het paard niet los te hoeven laten, dan kun je je voorstellen dat er enorm veel druk op het hoofd en de hals komt te staan, náást de overbelasting door de scheefheid.

Uiteraard is dat niet gewenst. Met een bit kun je duidelijker doorkomen dan met een kaptoom (precies de reden waarom mensen tegen zijn) en dat is precies de reden waarom ik in zulke gevallen juist vóór het longeren met bit ben. Omdat mijn hulp met een bit duidelijk doorkomt, heb ik het paard eerder in balans en kan ik snel weer lossen.

Rijden en longeren

Een andere reden om met bit te longeren is omdat ik ook met een bit rijd. Als ik tijdens het rijden het paard bijvoorbeeld wil leren de teugel die hij niet wil nemen WEL aan te nemen, kan ik dat ook tijdens het longeren doen. Stel ik longeer een rechts gebogen paard rechtsom, dan is de kans groot dat hij geen verbinding wil nemen op de lijn. Leer ik het paard aan die kant juist wel verbinding te nemen, zelfs een beetje aan me te 'trekken', dan trekt hij zichzelf recht (korte spieren ad binnen zijde worden langer en de lange spieren aan de linker zijde worden korter) en komt hij in verticale balans. Wat er weer voor zorgt dat het paard zich in zijn hele lichaam kan ontspannen.

Ga ik linksom met het rechts gebogen paard, dan wil ik weer aan de longeerlijn hetzelfde bereiken als onder het zadel. In dit geval wil ik dat het paard lost op binnen. Dat gebeurt als het paard het binnen achterbeen meer onder zijn lichaam zet. Als ik dat bijv. doe door het verkleinen van de volte, dan voel ik op de lijn wanneer dit gebeurt en los ik ook.Dat is dus ook gelijk de reden dat ik de lijn aan 1 kant van het bit bevestig. Met een tussenstukje of de lijn aan 2 bitringen, bijv. over het hoofd of door beide bitringen, werk je op een andere manier in.

Ben je “bang” dat je het bit op deze manier door de mond trekt? Dan kun je de neusriem erbij nemen. Dat kan wel alleen als je een grote haak aan je longeerlijn hebt!

Uiteraard werkt dit ook met een optoming zonder bit waarbij je de lijn aan de zijkant kunt bevestigen EN dat niet schuift! Helaas zie ik veel slecht passende kaptooms.

Bevestig je de lijn boven op de neus (kaptoom) of onder de kin (touwhalster), dan heb je weer een heel andere inwerking.

Ik denk dat als je groot moet corrigeren, een bit sneller resultaat geeft. Begrijp me goed; het gaat me niet om het snelle resultaat, het gaat mij er om dat ik steeds probeer het paard zo kort mogelijk in een houding te laten lopen die slecht is voor hem.

Waar gaat het om

Ik vind dus even wat onaardig in de mond doorkomen minder erg dan dat het paard langer zijn lichaam verkeerd belast.

Voor zowel het rijden als voor longeren op de mond of op de neus geldt dat de hand van de ruiter / longeerder de vriendelijkheid en dus ook de onvriendelijkheid bepaalt.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat bitloos rijden vaker problemen geeft in de OAA-regio dan rijden met bit. Ik refereer graag aan de thesis van ICREO osteopaat Aike Kraaijenvanger: “Osteopatische visie op het bitloos rijden versus het rijden met een bit en de invloed hiervan op het occiput- atlas- axis (OAA) complex”. Uiteraard zijn er ook talloze onderzoeken gedaan die juist beweren dat bitloos veel vriendelijker is voor het paard.

Dus….

Ik vind dat voor alles geldt; doe wat het beste werkt voor jou en je paard en blijf ieder paard zien als individu.

Als je met paarden mag werken leer je vanzelf dat er geen nooit en geen altijd bestaat.

 Wil je meer leren over technisch correct longeren en hoe het voelt om met verschillende optomingen te longeren? Volg onze Workshop longeren!


Over de schrijver
Reactie plaatsen