Ongelijke aanleuning - TAKT Academy

Gratis lezing over de verschillende scheefheden

Uitleg van basiskennis die iedere ruiter zou moeten hebben!

Wanneer is je paard in verticale balans?

Helaas hebben te  weinig mensen gehoord van de verticale balans en kennen het belang daarvan. De verticale balans gaat over de gelijke gewichtsverdeling  tussen links en rechts. De horizontale balans, een veel gebruikte term, is de balans tussen voor en achter.  Wij houden ons in eerste instantie (uitzonderingen daar gelaten) vooral bezig met het herstellen van de verticale balans. Een paard dat niet in verticale balans is kan niet tot nageefljkheid en ontspanning in de rug komen. 

Een paard is verticaal recht als het op een rechte lijn de verticale lijn behoudt (hoek met de grond is 90°) met de ruiter perfect recht op de rug. Paarden zijn van nature linksgebogen of rechtsgebogen. Net als mensen links- of rechtshandig zijn.

Een (gebogen) paard heeft een sterke, korte zijde en een zwakke lange zijde. Stel je voor dat je met je linkerarm een naar rechtsgebogen paard symboliseert. De buitenkant van je arm is de linkerzijde van je paard. Deze zijde is bol, heeft lange maar zwakke spieren. Dit is de soepele kant. Het linkerachterbeen is het zwakke achterbeen. Het linkervoorbeen draagt meer gewicht dan het rechtervoorbeen. De rechterzijde is hol, kort maar sterk gespierd en ook stijver. Het rechterachterbeen is het sterkst en vaak is de rechterheup iets hoger. Je kunt dit merken doordat zo'n paard meer steun zoekt op de linkerteugel, tegen je linkerbeen aanloopt en doordat het zadel naar links zakt. Jij als ruiter komt daardoor scheef te zitten. Voor het linksgebogen paard geldt hetzelfde alleen dan uiteraard in omgekeerde richting.

Een rechtsgebogen paard zal meer moeite hebben met de volte links dan met de volte rechts. Bij het draaien naar links zal het paard op de linker schouder willen vallen in plaats van in zijn lichaam te buigen. Om het paard te leren buigen, zal het eerst in verticale balans moeten zijn!

Als je niet bekend bent met het rechtrichten, met het herstellen van de verticale balans, is het in het begin best ingewikkeld. En als je de theorie begrijpt, dan moet je het nog leren voelen en vervolgens ook nog juist EN snel handelen! Al met al niet gemakkelijk. Maar eerst komt het begrijpen van de theorie.

Het eerste stukje kun je al leren in onze gratis lezing!

Wat anderen zeggen over deze gratis lezing

Ik begrijp eindelijk veel beter wat er dan dus gebeurt!

"Superfijn dat jullie dit zeer leerzame webinar gratis aanbieden!! Wat was het fijn geweest als je dit meteen al zou leren zodra je op paarden gaat rijden. Precies dit thema is zo'n zoektocht voor mij geweest altijd! Ik voelde altijd de scheefheden wel, maar nu door dit webinar, begrijp ik eindelijk veel beter wat er dan dus gebeurt! Geeft een heel duidelijk inzicht! Dankjewel!"

Yvette
Een eye opener
"Wauw! Wat een eye opener was deze lezing over de verschillende scheefheden van een paard! Allereerst mijn enorme complimenten daarvoor en enorm bedankt dat jullie dit mogelijk maken!" 
Anique

Ieder paard is van nature scheef

Wil je meer weten over de verschillende scheefheden van je paard?

Ieder paard is van nature scheef. Dat merk je als ruiter aan allerlei signalen. Het is aan jou om die scheefheid te verminderen. Voor het behoud van je paard!

Wil je weten hoe? De gratis lezing van Mireille den Hoed is een verstandige eerste stap! 

Wat anderen zeggen over deze gratis lezing

Dit is wat ik zoek

“Tijdens de lezing over de verticale balans had ik meteen het 'dit is wat ik zoek en klopt' gevoel: paardvriendelijk, duidelijk en fysiek correct. Dus heb ik een les geboekt.”

Ilona
Eindelijk mijn zadel recht
"Nadat de zadelpasser was geweest, bleef mijn zadel naar links zakken. Ik zit zelf ook naar links. Mijn vriend gooide mij een keer de andere kant op, omdat ie vond dat ik nu eens goed naar rechts moest gaan zitten, haha. Ik lag er bijna aan de andere kant af. Nu heb ik dus geleerd dat het door een rechtsgebogen paard kan komen!"
Angela Wijdenes

Wie is Mireille den Hoed?

Mireille is bekend van haar pleidooi voor het leggen van een stevige basis in de opleiding van je paard, alvorens je verder gaat met trainen. Zij kan je als geen ander uitleggen wat je daarvoor moet doen met een glasheldere uitleg en concrete instructie.

Ze is al meer dan 15 jaar actief als revalidatietrainer en instructeur Klassieke Dressuur (Instructeur Paardensport Niveau IV). Sinds 2010 traint ze bij de klassieke trainer Rien van der Schaft en daarvoor leerde ze 8 jaar lang bij de Belgische "rechtricht specialist" Antoine de Bodt. Mireille heeft verschillende paarden t/m ZZ licht uitgebracht. Naast haar prachtige dressuurruin Great George en haar jonge paard Nuno, traint ze dagelijks 5-7 trainingspaarden.

Heb je nog vragen over deze gratis lezing?