Waarom ik met een hartslagmeter train
18 februari 2022 

Waarom ik met een hartslagmeter train

Waarom ik Great George tegenwoordig met een hartslagmeter voor paarden rijd?

Als dressuurruiter rijden met een hartslagmeter voor paarden?

Jong en groot

Het verhaal start in 2017. 

Mijn prachtige Uphill x Burggraaf ruin is een groot en massaal paard. Hij beweegt groot, had als 6-jarige veel moeite met zijn balans en voelde snel moe aan. Resultaat: ik ging steeds minder met hem doen, omdat ik het gevoel had dat hij niet meer aankon. Maar minder doen bracht me niets, ik had niet het gevoel dat hij sterker werd en ik wist steeds minder goed wat wel en wat niet te doen. Ondanks dat ik al mijn hele leven paarden train op mijn gevoel, schoot dat gevoel mij nu tekort.

Sportfysioloog Carolien Munsters

Ik dacht, als iemand mij kan helpen met deze grote jongen sterker maken en zijn conditie te verbeteren, dan is dat Carolien Munsters wel. Carolien is paardensportfysioloog. Zij analyseert trainingen en coacht paarden door de trainer van advies te voorzien. En zo volgde op 31 augustus 2017 onze eerste kennismaking. Carolien nam een zogenaamde fit-test af bij George en mij, en daaruit werd duidelijk dat mijn conditie minder slecht was dan die van George! Goed voor mij natuurlijk, maar George bleek duidelijk ondertraind. Het herstel na de fit-test (2 min. stappen, 2 min. draven en 2 min. galopperen) duurde veel te lang. Dus werk aan de winkel!

Trainingsschema met hartslagmeter voor paarden

Van Carolien kreeg ik een heel gericht trainingsschema en ik heb een hartslagmeter voor paarden aangeschaft. Aan het verloop van de training in combinatie met de hartslag kan Carolien veel aflezen. Wat fijn!! Eindelijk kreeg ik duidelijk hoe ik mijn grote jongen sterker en fitter kon maken. Per dag weet ik nu wat ik kan doen. Zo is de week verdeeld in dagen galoptraining, draftraining en 3 of 4 hersteldagen (actieve rust of stappen aan de hand / onder het zadel). Carolien kijkt steeds op afstand mee naar de prestaties van George.

Uithoudingsvermogen

Ondertussen zijn we bijna aan het einde van onze eerste 9 weken en George is in deze korte periode zo enorm verbeterd! Zijn uithoudingsvermogen is enorm verbeterd, maar ook zijn balans. De korte stukjes galop (nu 10 keer 30 seconden met steeds 30 seconden stappen tussendoor) hebben ervoor gezorgd dat hij nu vanuit stap aan kan springen en zijn galop is MEGA verbeterd. In 30 seconden is het nog niet zo simpel om hem goed in zijn balans te zetten, maar op de dagen dat hij 2 langere reprises galop heeft (nu 2 keer 2 minuten) voel ik hem steeds meer in balans en op eigen benen komen. Supergaaf! Ook in de draf voelt hij steeds sterker. Hij kan in balans hetzelfde tempo steeds langer volhouden en dat voelt fantastisch.

Verslaafd

Aan de hartslagmeter ben ik ondertussen een beetje verslaafd geraakt. Door iedere rit te meten kan Carolien me goed van advies voorzien en het is ook gewoon leuk om te zien wat bepaalde dingen met George zijn hartslag doen. Zo bleek hij veel meer moeite te hebben met werken aan de longe, dan onder het zadel. Ik ben heel blij dat ik de stap heb gezet om Carolien om hulp te vragen. Ik blijf voorlopig onder haar begeleiding en op haar advies George verder in conditie en kracht opbouwen. Het doel is in 2018 de ring in!Over de schrijver
Reactie plaatsen