Het verhaal van Ola lady

Focus op de houding na soepel zadelmak maken

Ola kwam bij ons voor het Jonge Paarden Traject. Deze vierjarige Gelderse merrie (Atze x Democraat) kwam rechtstreeks bij de fokker vandaan en kende nog helemaal niks. Een onbeschreven blad, heerlijk om mee aan de slag te gaan!


Schriktraining zonder schrik 

Ola is ontzettend vriendelijk, mensgericht en niet snel gestrest. Als we nieuwe dingen introduceerden, zoals de yoga bal of het zeil, dan vond ze het eerst even spannend, maar zodra ze het voorwerp gezien had was het oké. Dan kon Mireille het zo gek niet verzinnen - het voorwerp onder haar door, over haar heen - of ze keek haar aan van: serious? Boring!!!


Zadelmak maken

Je kunt je voorstellen dat het zadelmak maken heel vlot ging. Ola was zo snel oké met alles op en aan haar lijf, dat er al snel iemand op kon stappen. Zoals verwacht gaf ze door de goede voorbereiding geen krimp. Ze vond het wel gezellig, iemand op haar rug!


null


Paard met houding in extensie

Maar, ons Jonge Paarden Traject bestaat niet alleen uit het zadelmak maken en wennen aan spannende dingen. We willen dat de paarden een goede basis meekrijgen om een blij en gezond (sport)maatje te worden. Dat houdt ook in dat Mireille ze leert hoe ze hun lijf goed kunnen gebruiken, zodat ze nergens hoeven te compenseren. Zoals je op bovenstaande foto kunt zien, stond Ola best wel in extensie. Dat zie je aan dat ze haar rug wegdrukt, haar achterbenen achter het lichaam staan. Je ziet ook dat haar onderhals heel erg bespierd is en haar bovenlijn nog wat schraal bespierd is. Dit komt doordat Ola haar lijf niet correct gebruikte. Ola is flegmatiek en vond het heel moeilijk om vanuit een actief achterbeen naar de hand toe te komen. De energie stroomde totaal niet door in haar lijf.


Draagkracht van het paard vergroten

Omdat het belangrijk is dat het paard eerst weet hoe het zijn lijf goed kan gebruiken, zijn we daarom eerst gaan trainen vanaf de grond. Op deze manier kan ze zonder ruitergewicht leren hoe ze correct kan bewegen en ons kan dragen.


Afwisselend aan de hand en onder het zadel 

Toen ze het aan de hand gevonden had, pakten we haar voorzichtig op onder het zadel. Met gewicht op haar rug moest ze alsnog even zoeken, maar doordat ze het gevoel in haar lijf al kende had ze het snel weer gevonden. In eerste instantie werkte Mireille haar aan de hand, en stapte daarna, vanuit dat correcte lichaamsgebruik, nog 5 minuutjes op. Dit hebben we langzaam wat uitgebouwd. Inmiddels vindt ze het goede bewegen eigenlijk direct, maar alsnog pak Mireille haar regelmatig ook een (deel van de) training aan de hand. Een fijne afwisseling voor haar!