Het verhaal van Nikkie

Veel geleerd in het jong paardentraject, maar tijdens de zomer eerst sterker worden op de wei. En dan pas onder het zadel!

Nikkie was bij ons in training voor het ‘Jonge Paarden Traject’. Hij kwam direct uit de opfok bij ons en kende nog helemaal niets. We waren gelijk gek op hem, want naast dat hij er heel knap uitziet, heeft hij zijn karakter ook heel erg mee!


Mensgericht paard

Na de eerste check en behandeling onze dierenarts en behandelaar Linda van Diepen, moest hij een periode stappen aan de hand, en dat was al een hele training op zich. Hij vond het namelijk nog helemaal niet logisch om aan een halster met iemand mee te lopen, dus dat was de eerste stap in de training. Nikkie is erg mensgericht en koel in het hoofd, en hij was ondanks dat hij het nog niet snapte wel heel braaf. Dat maakt samenwerken met hem niet zo moeilijk, en binnen een paar trainingen liep hij dan ook netjes mee en stopte hij op uitademing.


Zekere voor het onzekere

Uit de eerste check door dierenarts Linda van Diepen ontstond het vermoeden dat hij in de opfok een keer achterover is geklapt met spelen. De eigenaresse kon zich goed voorstellen dat dat gebeurd was, want hij kan best wel ruig zijn met spelen. Linda heeft hem behandeld en daarna is hij vier weken gestapt aan de hand. Na die periode heeft Linda hem weer bekeken. Ze vond hem mega verbeterd, maar wilde voor de zekerheid uitsluiten dat zijn SI-gewricht op wat voor manier dan ook beschadigd was. De eigenaresse is daarom naar de kliniek (Lingehoeve, Henk van der Veen) geweest om het SI te onderzoeken. Gelukkig was het helemaal goed, dus daarna kregen we groen licht om echt lekker met hem aan de slag te gaan!


Jonge Paarden Traject

In de 4 maanden die Nikkie bij ons in training stond, heeft paardentrainer Mireille  hem van alles geleerd. Zo kan hij netjes meelopen aan een halster, stoppen op uitademing, stilstaan en vervolgens weer actief wegstappen. Ook is hij bekend met de longeerpositie. Longeren op de cirkel deed ze nog niet met hem. Dat is namelijk hoog belastend, en zeker voor de jonge paarden iets om zo min mogelijk te doen. Hij kon wel al netjes rechte lijnen longeren, van hand veranderen en schouders verplaatsen aan de longeerlijn.

Nikkie heeft ook al kennis gemaakt met dingen op zijn rug en aan zijn lijf. Hij heeft al een longeersingel en barebackpad om gehad. Ook kan hij netjes stilstaan en braaf zijn voetjes geven bij het hoeven krabben en hebben we het buiten wandelen en het trailerladen geoefend.


Fysiek sterker worden en dan onder het zadel brengen

Na deze eerste maanden is Nikkie voor een paar maanden naar huis gegaan. Hij was er mentaal klaar voor om onder het zadel gebracht te worden, maar zijn lijf was nog wat ielig. Daarom hebben we in overleg met de eigenaar besloten om hem een paar maanden ‘vrij’ te geven. Thuis kon hij lekker ravotten met de andere paarden van de eigenaar en in de tussentijd kon hij aankomen en doorgroeien. Maar helemaal vakantie was het niet, want hij is in deze periode beleerd voor de wagen! In het najaar is Nikkie bij ons teruggekomen om hem onder het zadel te brengen. En dat pakte hij fantastisch op!


Thuis lekker aan de slag

Inmiddels is Nikkie thuis lekker aan de slag onder het zadel. Heel mooi om een jong paard een goede start te geven. Een solide basis voor zijn toekomst als veelzijdig sportpaard.