Het verhaal van Mads

Na een succesvol jonge paardentraject goed naar het onderbuikgevoel geluisterd.

Mads kwam in 2020 als 3-jarige bij ons voor het ‘Jonge Paarden Traject’. Hoewel hij al zadelmak was, moest hij echt nog alles leren ween paard nodig heeft voor een fijne carrière als rijpaard.


De eerste body-check bij aankomst

In zijn eerste week in Empe is Mads meteen gezien door holistisch dierenarts en behandelaar Linda van Diepen en behandeld voor blokkades in de wervelkolom. Bijzonder, maar vooral ook ernstig, wat de korte tijd onder het zadel (kort in de hals gereden) al met zijn rug had gedaan. Maar we maakten ons geen zorgen, met rust, de behandelingen door Linda en correcte training is het helemaal goed gekomen.


Eerst training vanaf de grond en daarna onder het zadel

De eerste maanden is Mireille vooral bezig geweest met mentale training. Daarna heeft ze het werken aan de hand opgepakt en na een half jaar was hij eraan toe om 2 à 3 keer per week onder het zadel getraind te worden. Mads is in alle opzichten een heerlijk paard. Hij doet alles heel goed en iedere training met hem is genieten.


Checklist jonge paarden vaardigheden

Na een jaar training ging Mads met zijn eigenaresse naar huis. Hij kon toen het volgende:

🐴 Perfect aan de hand lopen

🐴 Stoppen op uitademen, zowel aan de hand, de longe als onder het zadel

🐴 Netjes blijven staan op poetsplaats of waar dan ook, zonder hem vast te hoeven zetten

🐴 Werken aan de hand

🐴 Longeren

🐴 Inparkeren

🐴 Perfect stil blijven staan met opstappen

🐴 Werken onder het zadel in ontspanning in stap, draf en galop

🐴 Perfect trailer laden

🐴 Super braaf zijn in het bos

🐴 Over een zeiltje lopen

🐴 'Enge' dingen wegjagen

Hij is naar huis gegaan met een perfecte basis waar hij de rest van zijn leven plezier van zal hebben. Wat een luxe om een jong paard maar liefst een jaar lang te mogen trainen! We zijn eigenaresse enorm dankbaar voor haar vertrouwen.


Na het jaar in training kwam de eigenaresse regelmatig terug voor lessen en trainingsweekenden. Ze hebben samen Niveau 2 van de Leergang technisch Trainen gevolgd. Ze gingen met sprongen vooruit! 


Luister naar je onderbuikgevoel over je paard

Totdat Mads een jaar later een beetje veranderde. Hij werd wat schrikachtiger, iets wat eigenlijk niet bij zijn “normale” gedrag past. Natuurlijk kan het tal van oorzaken hebben en kon hij gewoon wat frisser zijn dan normaal, maar toch klopte het niet voor de eigenaresse. Dat onderbuikgevoel… En wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen, luister alsjeblieft naar dat onderbuikgevoel. Het zegt namelijk veel meer dan je in eerste instantie denkt. Jij kent je paard het beste, als jij iets anders ervaart dan normaal dan is dat zo.


Formeer je paarden behandelteam

Ons advies: verzamel de specialisten om je heen die je paard ook goed kennen. En als er niks uitkomt, maar dat onderbuikgevoel blijft, of als er iets wordt geadviseerd zoals “er doorheen rijden”, wat tegen jouw gevoel ingaat: zoek dan door tot je gerust gesteld bent of duidelijkheid hebt gekregen.


Oorzaak van subtiele gedragsverandering

Met Mads gaat het inmiddels weer goed. Hij is  langs ons hele team aan specialisten geweest om uit te sluiten waar het gedrag vandaan kwam. En dat bleek uit zijn voeten te komen. Al eerder was gebleken dat blote voeten voor hem geen permanente optie was. De oorzaak was verkeerd beslag. Hij heeft plakbeslag gekregen, waardoor hij weer comfortabel werd in zijn lijf en daardoor in zijn hoofd. Maar als zijn gedrag niet was opgemerkt en hij was “er doorheen gereden” dan was het van kwaad tot erger geworden en zouden er serieuze blessures zijn ontstaan.


Belangrijke les

Het is aan ons om zo goed mogelijk de behoeften van onze paarden te voorzien, en aangezien ze niet kunnen praten moeten we kijken, opmerken en voelen wat ze ons te vertellen hebben. Mads kwam na een maand werken aan de hand weer onder het zadel en hij doet het geweldig! Na een aantal maanden in training, heeft zijn eigenaresse hem weer langzaam maar zeker overgenomen. Ze heeft besloten dat zij in het vervolg gewoon iedere maand naar Empe komt om haar Mads door hoefspecialist Klaas Feuth en holistisch behandelaar Linda te laten behandelen. Never change the winning team.