Masterclass Zijgangen

NIEUW

Veel ruiters maken er iets heel ingewikkelds van, terwijl de zijgangen in feite best eenvoudig zijn. En doordat mensen er iets moeilijks van maken, lijkt het voor het paard ook ineens complex. Bij TAKT Academy kun je leren hoe je de zijgangen stap voor stap aanleert aan je paard. En dat kan voor iedereen, dus ook voor jou én je paard, heel makkelijk zijn!

Waarom zijgangen?

Het rijden van zijgangen heeft veel trainingsvoordelen. Je verbetert met zijgangen je paard op de volgende punten:

 • Souplesse
 • Kracht
 • Coördinatie
 • Gehoorzaamheid
 • Horizontale balans / verzameling

Een eenvoudige zijgang zoals de schouder binnenwaarts, heeft enorme positieve invloed op het lichaamsgebruik van het paard. Het paard gaat meer vanuit het achterbeen bewegen, kan rijzen in de voorhand en zorgt daarmee voor meer schoudervrijheid. Het paard gaat met meer afdruk bewegen, de rug komt meer naar je billen, waardoor je als ruiter beter en makkelijk kunt gaan zitten.

Wat ga je leren in deze Masterclass?

Je start met theorie in het Kennislokaal over schouders, achterhand en het wijken voor druk. Alles begint met schoudercontrole. Als je geen controle over de schouders hebt, kun je niets.

Na het theoriedeel gaan we de rest van de dag naar de binnenrijbaan voor de praktijk. Het praktijkdeel start met oefeningen vanaf de grond met de aanwezige combinaties. Je kunt een paard in 10 minuten leren hoe hij zijn gewicht overbrengt van de ene naar de andere schouder. Heeft je paard dat onder de knie, dan ga je leren wijken voor druk van de hand.

Het mooie is dat als je vanaf de grond het paard het nodige leert, je daarna in het zadel heel makkelijk de vertaling kunt maken naar wijken voor het been. Daarna gaan we leren hoe het plaatsen van het achterbeen met de hand gebeurt en dan kun je alle combinaties maken.

In een mum van tijd kun je alle zijgangen rijden. En als jij en je paard er wat handiger in zijn geworden kun je tijdens het rijden van de ene zijgang, deze in beweging omzetten naar een andere zijgang. Bijvoorbeeld van wijken naar appuyeren, van schouder binnenwaarts naar renvers en van schouderbuitenwaarts naar travers.

Dit is echt niet moeilijk. Ik help je er graag bij!

Deze Masterclass is toegankelijk voor mensen met en zonder paard. Kom je zonder paard, dan betaal je minder en krijg je geen les op een paard, maar kun je verder alles meemaken.

Programma, kosten en tijden

Programma

10.00 uur: Ontvangst en theorie in het Kennislokaal

 • Theorie over schouders en achterhand, en wijken voor druk en bezemoefening
 • Praktijklessen in de binnenrijbaan, onder leiding van Mireille gaan 2 x 3 combinaties een half uur verschillende oefeningen doen naast het paard. Iedere combinatie heeft een persoonlijke assistent in de rijbaan

Lunch

 • Demo bezemoefening en zijgangen Mireille op Great George.

13.30 uur: Praktijklessen onder het zadel

 • Duo-lessen onder het zadel van een uur

16.30 uur: Gezamenlijke nabespreking

17.00 uur: Vertrek

Kosten

 • Deelnemer met paard, neemt deel aan de theorie- en praktijklessen

  € 155,-

 • Deelnemer zonder paard, neemt deel aan de theorieles en kijkt naar de praktijklessen

  € 95,-

Tijden

Vanaf 9 uur arriveren met paard
Starttijd in het Kennislokaal 10.00 uur
Afronding om 17.00 uur

Kom je met paard?

Je kunt kiezen uit een paddock of een box, met (onbeperkt) mooie kwaliteit hooi

Realisatie door JoomlaPartner