Masterclass Zijgangen

Leer ze vanaf de basis!

Aanmelden

Waarom zijgangen?

Het rijden van zijgangen heeft veel trainingsvoordelen. Je verbetert met zijgangen je paard op de volgende punten:

 • Souplesse
 • Kracht
 • Coördinatie
 • Gehoorzaamheid
 • Horizontale balans / verzameling

Een eenvoudige zijgang zoals de schouder binnenwaarts, heeft enorme positieve invloed op het lichaamsgebruik van het paard. Het paard gaat meer vanuit het achterbeen bewegen, kan rijzen in de voorhand en zorgt daarmee voor meer schoudervrijheid. Het paard gaat met meer afdruk bewegen, de rug komt meer naar je billen, waardoor je als ruiter beter en makkelijk kunt gaan zitten.

Veel ruiters maken er iets  ingewikkelds van, terwijl de zijgangen in feite best eenvoudig zijn. En doordat mensen er iets moeilijks van maken, lijkt het voor het paard ook ineens complex. Bij TAKT Academy kun je leren hoe je de zijgangen stap voor stap aanleert aan je paard. En dat kan voor iedereen, dus ook voor jou én je paard, bereikbaar zijn!

Kom je samen met je vriendin of stalgenoot? Bij de aankoop van 2 tickets tegelijk krijg je 5% korting op de prijs en bij 3 zelfs 10%. En dat is nog gezellig ook!

Aanmelden

Wat ga je leren in deze Masterclass?

Je start met theorie in het Kennislokaal over schouders, achterhand en het wijken voor druk. Alles begint met schoudercontrole. Als je geen controle over de schouders hebt, kun je niets.

Na het theoriedeel gaan we de rest van de dag naar de binnenrijbaan voor de praktijk. Het praktijkdeel start met oefeningen vanaf de grond met de aanwezige combinaties. Je kunt een paard in 10 minuten leren hoe hij zijn gewicht overbrengt van de ene naar de andere schouder. Heeft je paard dat onder de knie, dan ga je leren wijken.

Het mooie is dat als je vanaf de grond het paard het nodige leert, je daarna in het zadel heel makkelijk de vertaling kunt maken naar wijken voor het been. We leren hoe het plaatsen van het achterbeen met de hand gebeurt en vervolgens kun je alle combinaties maken.

Zijn jij en je paard er wat handiger in zijn geworden, dan kun je tijdens het rijden van de ene zijgang, deze in beweging omzetten naar een andere zijgang. Bijvoorbeeld van wijken naar appuyeren, van schouder binnenwaarts naar renvers en van schouderbuitenwaarts naar travers.

Ik help je er graag bij!

Deze Masterclass is toegankelijk voor mensen met en zonder paard. Kom je zonder paard, dan betaal je minder en krijg je geen les op een paard, maar kun je verder alles meemaken.

Aanmelden

Programma

10.00 uur Ontvangst en theorie in het Kennislokaal

 • Theorie over schouders en achterhand, en wijken voor druk en bezemoefening
 • Praktijklessen in de binnenrijbaan
 • Onder leiding van Mireille gaan 2 x 3 combinaties een half uur verschillende oefeningen doen naast het paard. Iedere combinatie heeft een persoonlijke assistent in de rijbaan.

Lunch

 • Demo bezemoefening en zijgangen Mireille op Great George
 • Praktijklessen onder het zadel
 • Duo-lessen onder het zadel van een uur
 • Gezamenlijke nabespreking


Deze dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

Je ontvangt een hand-out van de theorie.

Kosten: € 195,00 voor deelnemers met paard, € 135,00 voor deelnemers zonder paard. Bij de aankoop van 2 tickets tegelijk krijg je 5% korting op de prijs en bij 3 zelfs 10%.

 De prijs is inclusief koffie, thee, een goed verzorgde lunch en btw.

Fijn om vooraf of na afloop van de Masterclass een nacht te blijven slapen (met paard)?

Klik hieronder voor meer informatie.

Maak hier je keuze

Aanmelden zonder paard

Aanmelden met paard

Heb je nog vragen over de Masterclass Zijgangen?