Veilig laden en lossen van een paard
18 februari 2022 

Veilig laden en lossen van een paard

3 veelgemaakte fouten bij het trailerladen

Je verwacht het misschien niet van mij, maar ik heb sterk de behoefte om iets te schrijven over het veilig laden en lossen van je paard.

Bij ons op het terrein, als ook op andere plekken, zie ik dingen gebeuren die in mijn ogen echt niet kunnen en soms zelfs levensgevaarlijk zijn, zowel voor het paard als voor de mens.

Deze blog gaat niet over hoe je een paard op de trailer krijgt. Ik stip alleen een paar aandachtspunten aan.  

1. Welk paard eerst op de trailer?

Aan welke kant ga je welk paard zetten? Reis je met 1 paard, dan zet je die het beste aan de linkerkant van de trailer. Reden hiervoor is dat de weg altijd iets ‘bol’ is. Als je aan de rechterkant van de weg rijdt, dan loopt de weg dus iets af naar rechts. Zet je 1 paard rechts in de trailer, dan versterk je het ‘overhellen’ naar rechts en is de trailer minder stabiel. Reis je met 2 paarden, dan zet je het zwaarste paard aan de linkerkant en de lichtere rechts.

Welk paard laad je als eerste? Als je met 2 paarden op pad gaat, is het belangrijk dat je nadenkt over welk paard je als eerste op de trailer zet. Meest voor de hand liggend is dat je kiest voor het paard dat het makkelijkste laadt. Maar…. reis je met een merrie en een ruin die elkaar niet (goed) kennen? Over het algemeen is het ’t meest veilig om een merrie als laatste te laden en als eerste te lossen. Zeker als de paarden elkaar niet kennen. Het gevaar is namelijk dat de merrie uithaalt als ze reeds op de trailer staat en de ruin achter haar langskomt. Ga je met 2 paarden van hetzelfde geslacht en mocht je van eentje weten dat hij/zij losse achterbenen heeft, dan laad je die als laatste. 

2. Vastzetten aan de voorkant

Oefen met je paard dat hij de trailer oploopt, terwijl jij naast of op de klep blijft staan. Dat heeft veel voordelen. Ten eerste kun je dan makkelijk alleen laden. Ten tweede doe je dan iets heel belangrijks altijd goed. Dat leg ik hier uit.

Zorg dat je een paard nooit aan de voorkant vastzet, terwijl de stang aan de achterkant nog niet dicht zit. Doe je dit toch, dan kunnen er pittige ongelukken gebeuren. Als het paard gaat hangen en in paniek raakt… je kunt je misschien wel voorstellen wat er dan allemaal mis kan gaan. Van vingers die er afgetrokken worden doordat ze in het touw klem komen, tot paarden die zo gaan hangen dat ze ten val komen terwijl hun hoofd nog vast zit, of achteroverslaan als het halster ineens breekt…. Dus ook als je alleen bent, doe dit nooit. Leer je paard te laden zonder dat je mee de trailer in hoeft te lopen. En als je wel meeloopt, leer je paard dan te wachten zodat jij de tijd hebt om naar achteren te lopen om de stang erop te doen. Zorg tot slot dat je de stang altijd zekert met het haak of clip!

3. Stang achter te vroeg weghalen

Check of de stang er nog goed op zit voor je de klep open maakt en laat zakken. Stel dat de stang onderweg is losgekomen en het paard komt al naar achteren terwijl jij de klep open doet, dan lig je onder de klep…. Kijk dus even over de klep de trailer in voor je hem opent.

Lossen doe je in omgekeerde volgorde. Dat geldt voor de paarden en de handelingen. Los daarbij eerst de merrie. Je maakt het paard eerst aan de voorkant los! Leg het touw waarmee je het paard gaat leiden over de hals aan de buitenzijde en loop naar achteren. Maak achter de stang los en sta daarbij aan de buitenkant van de klep. Zo kun je het paard het beste bij het naar achteren stappen begeleiden en heb je de minste kans dat hij er aan de zijkant van de klep afstapt /valt. Zodra je bij het touw kunt, pak je het touw en begeleid je hem netjes verder van de klep af. Ben je niet alleen? Dan kan iemand het paard bij het hoofd begeleiden en de andere persoon kan aan de buitenkant van de klep staan om het paard te begeleiden bij het achteruit lopen.

Tot slot nog een paar tips:

  • Laat je trailer ieder jaar keuren door een erkend bedrijf.
  • Controleer regelmatig je bandenspanning.
  • Heb je geen (goed passende) stang die je kunt zekeren? Ga dan niet op pad!
  • Stro in de trailer is glad en onstabiel. Laat de rubberen bodem liever onbedekt.
  • Staart op of over de stang? Bij een groot paard kan de staart over de stang. Bij een wat kleiner paard is het beter de staart onder de stang te laten.
  • Leer je paard om alleen geladen en gelost te worden. Ideaal als je alles alleen kunt. Dat geeft veel vrijheid om lekker samen op pad te gaan!
  • Doe je het samen met iemand? Communiceer goed met elkaar, zodat niet iemand de stang er al achter vandaan heeft terwijl het paard voor nog vast staat.
  • Beenbeschermers? Je beschermt er inderdaad de benen mee, maar als ze afzakken kunnen ze paniek veroorzaken. En vergeet niet hoe warm de benen kunnen worden, wat schadelijk is voor de pezen.
  • Dekens? Een trailer is een kleine benauwde ruimte, houd daar rekening mee bij het kiezen van een deken.
  • Zeil / bovenklep open of dicht? Sommige paarden zijn heel bang voor het verkeer dat ze achter zich horen of zien. In sommige gevallen kan het dan helpen om het zeil dicht te doen, maar je maakt daarmee echt een sauna van de trailer. Dus als het ff kan, zeil / bovenklep open, ook als het regent of in de winter!
Over de schrijver
Reactie plaatsen