Tips voor succesvol rechtrichten aan de enkele longe

Wil je tips voor het rechtrichten van je paard aan de longe? In dit artikel vertel ik waar je op kunt letten en geef ik aan het eind waardevolle tips voor verbetering van de verticale balans.

Wat is longeren eigenlijk?

Longeren is een paard aan een lange lijn (of 2), longe genoemd, in een cirkel om je heen laten lopen. Niets meer en niets minder.

De meeste paarden worden regelmatig gelongeerd. Het longeren van het paard kan verschillende doelen hebben, maar meestal wordt longeren gebruikt om het paard te trainen zonder ruitergewicht.

Om de een of andere reden hebben veel mensen het idee dat als ze hun paard longeren, ze dit moeten doen met allerlei attributen. Om zo het paard “aan het werk te zetten”. Ik had ook jaren dat idee.

Hoe longeer jij?

Ik longeerde vroeger altijd met een slofteugel. Na het uitgebreid losstappen op straat (sommige dingen deed ik best goed… ) ging ik aan de slag. Ik longeerde altijd 5 minuten linksom, 5 minuten rechtsom, weer 5 minuten linksom en weer 5 minuten rechtsom. Tussendoor 5 minuten stappen. En ik kan me goed herinneren dat ik daar maar stond te wachten tot het tijd was om mijn paard weer de andere kant op te laten gaan. Een saaie bedoeling vond ik het maar!

Soms stond ik niet alleen te wachten, maar raakte ik gefrustreerd. En dat was vooral als het paard dat ik longeerde, niet deed wat ik vond dattie moest doen….

Natuurlijk wilde ik dat het paard op de cirkel gebogen was. Dus de slof aan de binnenkant was wat korter om zo “buiging” te krijgen. Als ik het paard dan actief om mij heen liet draven zag het er op ene kant prima uit, maar op de andere kant een stuk minder. Dan bleef het paard naar buiten kijken, hoe kort ik de slofteugel aan de binnenkant ook deed. Frustratie ten top! Ik haalde een paard soms meerder keren naar binnen, deed de binnenkant nog wat korter en raakte natuurlijk zwaar geïrriteerd als het paard dan, terwijl het eigenlijk niet meer mogelijk was, NOG STEEDS naar buiten keek!

Nu weet ik dat het paard niet anders kon….

Wat weet jij van longeren?

Het is belangrijk te weten dat werken op een cirkel altijd een hogere belasting geeft op gewrichten, banden en pezen dan op een rechte lijn. Dus het is belangrijk om te weten hoe we die belasting zo klein mogelijk kunnen maken.

Een paard kan op de volte 3 dingen doen en dan bedoel ik niet stappen, draven en galopperen.



Een paard kan de volte TE GROOT maken… het paard loopt dan weg over de schouder. Het paard gaat OVER de schouder. Het paard zal in de meeste gevallen met teveel buiging in de hals naar binnen lopen.



Een paard kan de volte TE KLEIN maken, hij valt op de binnen schouder, het paard gaat OP de schouder.

Het paard zal in de meeste gevallen het hoofd naar buiten brengen om zo zijn balans te houden.

En het paard kan RECHT op de volte zijn. 

Het paard kan vanwege de middelpuntvliegende kracht in een bocht of op de volte niet in een hoek van 90° (vertikaal recht) lopen zoals op de rechte zijde. Op de volte spreken we van een recht(gericht) paard wanneer het in de juiste hoek is in relatie tot het tempo en de grootte van de cirkel.



Op de volte willen we zien:

  • Het paard in de juiste buiging
  • Het paard in de juiste graad ten opzichte van de grond
  • Het paard beweegt actief zonder hard te gaan
  • Het oog is zacht
  • De spieren bewegen losjes op het lichaam 

Er zijn maar 2 dingen nodig voor het paard om te kunnen nageven:

  • Verticale balans (links-rechts balans)
  • Activiteit

Dit alles kun je bereiken met enkel en alleen een enkele longe! 

TAKT Academy geeft regelmatig workshops longeren en werkt met ervaren paarden die jou perfect het goede gevoel over kunnen brengen!

Tot slot nog 7 tips:

  1. Leer eerst kijken met een ervaren iemand, zodat je leert zien wanneer het paard op of over de schouder gaat.
  2. Om je paard recht te richten aan de longe is het heel belangrijk dat je je paard een goede cirkel kunt geven. Heb je hier moeite mee? Plaats een autoband of een hoepel in het midden van de baan en ga daar in staan. Laat je niet uit jouw cirkel trekken!
  3. Gaat je paard op de schouder? Door hem te activeren zal het de cirkel groter maken!
  4. Gaat je paard over de schouder? Corrigeer hem naar binnen en laat weer los. Corrigeer opnieuw als nodig, maar houd niet vast!
  5. Wel eens 4-kanten gelongeerd? Een super oefening om inzicht te krijgen en handiger te worden met sturen!
  6. Gaat het goed? Lijkt het te kloppen? Dan zal het paard naar de voorwaarts-neerwaartse tendens gaan.
  7. Heb je tijd om even uit te blazen? Kijk eens naar de beenzetting. Als het paard recht op de volte is zullen de buitenbenen op 1 lijn zijn en wordt het binnenachterbeen tussen de 2 voorbenen geplaatst.

Succes!!