• Logo Takt Basis WIT transparant shadow

Verslag dissectie najaar 2019

Verder kijken onder de huid van Lizet

Wist je dat een wond maar een deel van het werkelijke schade laat zien? Zo had de 2-jarige Lizet een wond aan haar linker achterbeen. Bij de dissectie van dit najaar bleek al dat de gevolgen dramatisch waren.

Later heeft Janneke Koekkoek, afgestudeerd dierenarts en werkzaam als osteopaat, de botten geprepareerd. En toen kwam de werkelijke schade pas echt aan het licht. Het normaal zo gladde pijpbeen liet iets heel anders zien.


Lizet was een 2-jarige kleine pony die waarschijnlijk met haar been in het draad heeft gezeten. De wond op haar linker achterbeen is duidelijk niet goed genezen (foto 1).

Op het eerste gezicht zien we een onrustige wond met veel granulatieweefsel aan de voor en binnenzijde van het pijpbeen. Ook lijkt het been dik, wat bij het palperen bevestigd wordt: het gehele onderbeen is oedemateus, maar ook boven de sprong is het bovenbeen gezwollen. Het granulatieweefsel is zeer goed doorbloed, gaat bij gering contact bloeden en beschadigt snel (foto 2).

Bij het ontleden van het been werd met elke stap duidelijker dat de beschadigingen tot in het bot zaten. Nadat de huid en het aangedane weefsel verwijderd waren, kon het weefsel eronder onderzocht worden. Het scherpe puntje (pijltjes op foto 4 en 5) was duidelijk te voelen en ook alle botnieuwvorming over het gehele oppervlak (de ‘witte’ plek boven het pijltje op foto 4).

Bij het prepareren van de botten bleek hoe uitgebreid het pijpbeen beschadigd was (foto 5). Dit deel van het pijpbeen zou mooi glad moeten zijn.

Zie de foto’s hieronder waar het pijpbeen van het linker voorbeen (normaal) en het linker achterbeen voor vergelijking naast elkaar gezet zijn.

Meer leren over de anatomie van het paard?

Heeft het verhaal van Lizet je interesse gewekt? Wil je meer inzicht in de anatomie van het paard? Dan is een dissectie vast iets voor jou.

Bij een dissectie nemen we je laagje voor laagje, spier voor spier mee door het lichaam van het paard. Hierbij gaat het er vooral om dat je kunt leren van de normale anatomie. Maar als er afwijkingen zijn, zullen we deze zeker onderzoeken.

Realisatie door JoomlaPartner